Ga naar de inhoud

Hoe blijft jouw website veilig en betrouwbaar

  • Leestijd 4 min

Jouw website of webshop is belangrijk voor jouw bedrijf, dus wil je jouw website veilig en betrouwbaar maken en houden. Je wilt natuurlijk voorkomen dat jouw website wordt gehackt of onbereikbaar is.

Welke risico’s loopt jouw website?

Elke website loopt risico’s. Dat is ook niet erg, zolang je je er maar van bewust bent en de juiste maatregelen treft. De meeste websites zijn gemaakt met een Content Management Systeem (CMS) zoals WordPress, Joomla, Drupal, etc. Dat heeft als voordeel dat je als gebruiker kunt inloggen om je website aan te passen zonder kennis van programmeren. Dat is handig, maar het is ook een mogelijke bedreiging voor jouw website. Zodra een hacker jouw inloggegevens weet te achterhalen, kan deze jouw website overnemen en misbruiken.

En dit is niet de enige manier voor een hacker om jouw website binnen te dringen. Verouderde software kan kwetsbaarheden bevatten die hackers gebruiken om toegang te krijgen. Een verouderde WordPress versie of een slechte/oude plugin kan voldoende zijn om jouw website te kapen.

Geef hackers geen kans

Dit zijn slechts enkele manieren voor een hacker om jouw website te misbruiken.
Gelukkig kan je jouw website of webshop beschermen tegen deze risico’s!

Ik geef je 4 tips waarmee je zelf jouw website kunt beschermen.

  • Gebruik een firewall voor jouw website
  • Maak gebruik van two-factor authentication (2FA)
  • Voer regelmatig updates uit
  • Zorg voor een goede back-up strategie

Gebruik een Firewall voor jouw website

Een goede manier om hackers buiten te houden is het instellen van een Firewall. Dit is een stuk software dat inlogpogingen in de gaten houdt en blokkeert. Zodra een onbekende gebruiker probeert in te loggen met een verkeerde gebruikersnaam/wachtwoord combinatie wordt deze geblokkeerd.

Maak gebruik van two-factor authentication (2FA)

Met 2FA heb je behalve je gebruikersnaam en wachtwoord nog een extra code nodig om in te loggen. Wanneer een hacker jouw inloggegevens heeft kunnen achterhalen wordt deze alsnog tegengehouden door de 2FA. De extra code die je nodig hebt wordt verzonden naar jouw e-mailadres of krijg je via een authenticator app op je smartphone. Dit is dus een goede extra beveiliging tegen hackers.

Voer regelmatig updates uit

Regelmatig verschijnen er updates in het dashboard van jouw CMS. Deze updates zijn vaak bedoelt om een lek te dichten in de software. Zo’n beveiligingsupdate is dus erg belangrijk om te installeren. Kijk regelmatig naar de updates die voor je klaarstaan en installeer deze. Zo voorkom je dat hackers gebruik kunnen maken van de kwetsbaarheden in jouw website.

Zorg voor een goede back-up strategie

Het is onmogelijk om jouw website 100% te beschermen tegen hackers. Je kunt het ze wel zo moeilijk mogelijk maken met bovenstaande tips. Mocht het TOCH misgaan, dan is het belangrijk dat je een goede, recente back-up hebt zodat de schade snel hersteld kan worden. Helaas is dit een onderdeel waar vaak onvoldoende aandacht voor is.

Heb jij jouw back-up routine op orde?
Stel jezelf de volgende vraag: “Hoe snel is mijn website hersteld na een hack?
Weet je het antwoord hierop niet? Dan raad ik je aan om snel actie te ondernemen!

Krachtig Online neemt je zorg uit handen

Ik kan me goed voorstellen dat jij jouw tijd liever besteedt aan dingen die jij leuk vindt en waar je goed in bent. Het maken van back-ups en het uitvoeren van updates staan waarschijnlijk niet op jouw prioriteitenlijst.

Gelukkig staat het onderhouden van websites en webshops wel op MIJN prioriteitenlijst.
Ik ben dagelijks bezig met het beheren en onderhouden van websites en webshops voor diverse klanten zodat zij zich kunnen richten op hen eigen business.

Wil je het onderhoud van jouw website ook uitbesteden? Dat kan!

Neem contact met me op om de mogelijkheden te bespreken of bestel meteen een Premium Onderhoud pakket.