Ga naar de inhoud

Phishing trucs

  • 2 min read

Er komt weer een e-mail binnen, het is een phishing truc.
LET OP! WAARSCHUWING! ERROR! SPOED!

Criminelen proberen via e-mail jouw gegevens te achterhalen of je geld stelen via linkjes die ze in het bericht plaatsen. Een mail van de bank, je creditcard, verzekeraar of van je hostingprovider. Veel van deze mails zijn van slechte kwaliteit, maar soms lijkt het net echt. Let altijd goed op voordat je een link in een e-mail opent.

Deze week heb ik een aantal klanten aan de lijn gehad die een mail hadden ontvangen van mij omdat er iets mis zou zijn met hun e-mailadres. Deze mail kwam natuurlijk niet van mij, maar die indruk werd wel gewekt. Gelukkig zijn deze klanten zo slim om niet op de link te klikken, maar contact met mij op te nemen “voor de zekerheid”. En dat is maar goed ook.

Hoe werkt phising?

Vaak is de toon van een phishingmail urgent. Zo ook in dit voorbeeld.
WARNING. Action required!

Er wordt gevraagd om op een link te klikken zodat je je instellingen kunt aanpassen of je account opnieuw kunt activeren. Dit is de truck. De website waar deze link naar verwijst is niet wat je verwacht. Je wordt doorgestuurd naar een website waarop jouw gegevens worden gestolen of er wordt stiekem software op jouw computer geïnstalleerd om deze te hacken. Klik dus nooit zomaar op een link.

Hoe controleer je de link?

Je kunt eenvoudig controleren naar welke website de link in de mail je doorstuurt. Als je met je muis/cursor over de link heen beweegt (NIET KLIKKEN) verschijnt er meestal een tekstblok met de URL. In dit geval wordt je dus doorgestuurd naar de website ipfs.yt. Dat ziet er niet erg betrouwbaar uit!

Verwijder deze mails direct!
Bij twijfel kun je contact opnemen met het bedrijf dat deze mail zogenaamd verstuurd heeft zoals bijvoorbeeld jouw bank of hostingpartner. Dit voorkomt een hoop problemen!